Wat is het ‘Gewoon Gaaf’-programma van het Ivoren Kruis, dat de gezinstandarts van Assen toepast? Ons preventieve behandelprogramma ‘Gewoon Gaaf’ maakt ouders, en kinderen, op een speelse manier zichtbaar hoe een gebit gezond blijft. Geef gaatjes en tandvleesproblemen geen kans! In samenwerking met het Ivoren Kruis leggen wij de nadruk op preventieve mondhygiënische behandeling, zodat curatieve behandeling kan worden voorkomen. Er zijn gerichte behandelplannen ontwikkeld voor vier verschillende leeftijdsklassen:
De programma’s, gericht op een gezond gebit voor kinderen, zijn afgestemd op de tandproblemen per leeftijdscategorie en hebben tot doel gaatjes, tanderosie, tandplak en tandvleesproblemen te voorkomen. Hierdoor wordt er actie ondernomen, waardoor behandelen achteraf vaak niet nodig is. Dit scheelt niet alleen in tandartsbezoeken, maar ook zeker in de kosten.
Heeft u interesse in één van onze tandheelkundige behandelingen of wilt u meer weten over onze praktijk? Meld u direct aan voor uw eerste consult. Tot snel!
Als ouder wilt u uiteraard het beste voor uw kind, met name op het gebied van gezondheid. Het is erg belangrijk om kinderen het gevoel te geven, dat zij zich in een vertrouwde omgeving bevinden. Het is verstandig uw kind al op jonge leeftijd te laten kennismaken met de tandarts, zodat het een normale handeling wordt. We raden aan om zo rond de 2 jaar hiermee te starten. Neem uw kind mee bij uw eigen periodieke controlemomenten bij de tandarts. Op die manier raakt uw kind vertrouwd met de omgeving en de behandelaar.
Veel kinderen vinden het eng om naar de tandarts te gaan en sommigen ontwikkelen hier zelfs een angst voor. Dit kan komen door verhalen over ervaringen van hun ouders of andere kinderen, maar ook door een nare ervaring die zij zelf hebben meegemaakt. Onze kindvriendelijke tandarts is ervaren in het omgaan met vervelende ervaringen en het vertrouwen van uw kind te winnen. De zorgverlener maakt duidelijke afspraken met uw kind en praat uw kind stapsgewijs door de afspraak heen; in begrijpelijke taal. Aan het eind van de behandeling bespreken ze samen hoe het is verlopen en wat ze de volgende keer gaan doen.
Gaatjes kun je toch niet voorkomen? Of wel?
Echt wel! Met goede poetsinstructies en gezonde leefgewoonten kun je eigenhandig de vorming van gaatjes voorkomen. Gebruik weinig suiker in je maaltijden en drankjes, maar poets je tanden ook met fluoridetandpasta voor kinderen.
Kinderen die een ‘zwak gebit’ hebben kunnen ook met gezonde voeding en goed poetsen hun gebit gewoon gaaf houden.
Kan een beginnend gaatje nog gestopt worden?
Ja! Elk gaatje start als een wit vlekje, waardoor je gaatjes kunt stoppen of zelfs herstellen. Hier is tijd en aandacht voor nodig en natuurlijk een oplettende ouder, zodat het tijdig wordt gesignaleerd.
Is een fluoridebehandeling voor mijn kind noodzakelijk?
Nee, een extra fluoridebehandeling voor kinderen is vaak niet nodig. Je doet jouw kind niet tekort als je deze behandeling overslaat, want tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta is het beste medicijn.
Is het verantwoord om sealen over te slaan?
Soms kiest de mondzorgspecialist ervoor om de tanden en kiezen van patiënten te sealen. Dit betekent dat groeven en putjes in het gebit worden afgedicht, zodat er geen vuil in kan komen. Heeft de tandarts of mondhygiënist niet de intentie om het gebit van jouw zoon of dochter te sealen? Dan is dit een verantwoorde, afgewogen keuze, want ook in gesealde kiezen kunnen gewoon gaatjes ontstaan als je ze niet goed verzorgt!
Gedragsverandering is moeilijk, maar goed poetsgedrag direct aanleren is het recept voor een leven lang poetsplezier! Zodra het eerste tandje doorbreekt kan je kindje mee naar de tandarts, zodat het al snel een gewoonte wordt. Samen zorgen we dan voor een gewoon gaaf gebit.
De kosten van de tandarts
Kinderen tot 18 jaar gaan gratis naar de tandarts, omdat de kosten worden gedekt door de basisverzekering. Het eigen risico is hierop niet van toepassing. De basisverzekering dekt deze tandartskosten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar:
Sommige tandartskosten worden niet vergoed door de basisverzekering, zoals: