0592 35 40 54 Ma - Vr 09:00 - 17:00 A.H.G. Fokkerstraat 16, Assen
Spoed of Noodgeval
0900-8602

Overdag
Bij spoedgevallen adviseren wij u zo vroeg mogelijk (vanaf 9 uur) te bellen voor een afspraak, zodat we u dezelfde dag nog kunnen behandelen.

Buiten openingstijde
Wij zijn niet aangesloten bij de tandarts-spoedkring Assen. Buiten openingstijden kunt u terecht bij de Tandartsspoedpraktijk via 0900-8602

Tandletsel?
Snelle actie vereist

Wat te doen bij tandletsel?
Bij een ongeval, waar de volledige tand uit de mond is gekomen, bestaat de mogelijkheid dat de tandarts de tand in de kaak terug plaatst. Hier is wel snelle actie vereist en het slagen van deze behandeling is van verschillende factoren afhankelijk!

Ook als een tand is beschadigd of afgebroken, zijn er nog behandelmogelijkheden!

Bereikbaarheid
Geopend

Wij zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.
Tussen 12:00 tot 13:00 uur lunchen wij.

Gesloten

Tijdens de spoeddienst is legitimatie verplicht en is alleen directe betaling mogelijk. Vergeet niet uw (verzekerings)papieren mee te nemen.

Heeft u een spoedgeval buiten onze openingstijden, dan belt u altijd naar telefoonnummer 0900-8602
Let op!
 • Wij zijn niet aangesloten bij de tandarts-spoedkring Assen. Buiten openingstijden kunt u terecht bij de Tandartsspoedpraktijk via 0900-8602
 • De spoedgevallendienst is uitsluitend bedoeld voor noodsituaties zoals tandletsel, hevige tand- of kiespijn en nabloedingen.
 • Tijdens de spoeddienst, buiten onze openingstijden, is legitimatie verplicht en is alleen directe betaling mogelijk. Vergeet uw verzekeringspapieren niet mee te nemen! 
Wat te doen bij tandletsel?

Bij een ongeval, waar de volledige tand uit de mond is gekomen, bestaat de mogelijkheid dat de tandarts de tand in de kaak terug plaatst. Hier is wel snelle actie vereist en het slagen van deze behandeling is van verschillende factoren afhankelijk! Ook als een tand is beschadigd of afgebroken, zijn er nog behandelmogelijkheden.

Wat te doen bij een afgebroken tand?

Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.

Wat moet u doen als uw tand is uitgevallen?
 • Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet.
 • Als de tand al schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte of in de mond onder de tong of tussen je wang en tandvlees. Eet en/of drink niets tot u bij de tandarts bent en hou de mond zoveel mogelijk gesloten.
 • Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.
Wat moet u doen als u de tand niet terug kunt plaatsen?
 • Stop de tand in een beker (half)volle melk of, wanneer je geen melk hebt, in je mond onder de tong of tussen je wang en tandvlees.
 • Zorg ervoor dat je tand niet droog wordt en desinfecteer hem niet.
 • Ga direct naar de tandarts! U heeft de meeste kans van slagen als de tand binnen één uur wordt teruggeplaatst.
 • Eet en/of drink niets, hou de mond zoveel mogelijk gesloten.
Wat doet de tandarts aan uw uitgevallen of losgeslagen tand?
 • De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Veelal groeit de tand vanzelf weer aan.
 • De dagen of weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.

Deze tips gelden alleen voor het volwassen gebit. Melktanden hoeven niet te worden teruggeplaatst.

Voorkomen van tandletsel tijdens het sporten

Tandletsel komt vaak voor tijdens het sporten. Ongelukken gebeuren, vooral wanneer u een sport beoefent. U kunt uw gebit tijdens het sporten beschermen door een aangemeten gebitsbeschermer te dragen.

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog