0592 35 40 54 Ma - Vr 09:00 - 17:00 A.H.G. Fokkerstraat 16, Assen

Meestgestelde vragen over orthodontie

Wat wilt u weten over uw beugel?

Hoeveel kost een behandeling?

Het is lastig om vooraf een bedrag te noemen, maar meestal kost een behandeling tussen de € 2000,- en € 2500,-. Dit bedrag wordt niet in één keer in rekening gebracht, maar verspreid over maanden of jaren. Er wordt voor aanvang van de behandeling een gespecificeerde kostenbegroting aan u voorgelegd, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Moeten alle melktanden gewisseld zijn, voordat de beugelbehandeling kan starten?

Vaak gaan ouders ervan uit dat alle melktanden gewisseld moeten zijn, voordat er gestart kan worden met het aanmeten van een beugel. Hoe bepaalt de tandarts voor orthodontie dat uw kind klaar is om met de behandeling te beginnen? Tijdens het eerste orthodontie-consult wordt er gekeken naar het stadium van de wisseling van het melkgebit. Daarnaast kunnen aanhoudende melktanden duiden op onderliggende problemen. Als één hoektand al is doorgebroken en de hoektand aan de andere zijde maar niet doorkomt, dan kan dit duiden op gebitsproblemen. Een tand kan bijvoorbeeld in het gehemelte zijn gegroeid. Ook kunnen er problemen met de (melk)kiezen, of de wisselvolgorde, optreden.

Waarom worden er (röntgen)foto’s gemaakt?

Als tijdens het eerste consult bij de tandarts voor de orthodontie is vastgesteld dat een beugel nodig is, dan wordt er direct een vervolgafspraak ingepland. Tijdens dit tweede consult wordt er uitgebreid onderzoek gedaan, waarbij er afdrukken van het gebit worden gemaakt. Ook nemen we gewone foto’s en twee röntgenfoto’s. Waarom? Om een goed overzicht te krijgen van het gehele kaakbot en kaakgewricht. We kunnen dan beoordelen of alle tanden en kiezen aanwezig zijn en of de tandenwisseling volgens plan verloopt. We willen ook graag zien of er gaatjes in de kiezen zitten, de zogenaamde bitewings, en hoe de wortels in de kaak zijn gesitueerd.

Naast de röntgenfoto’s maken we ook een foto van de zijkant van het gezicht. Hierop kunnen we de stand van de boven- en onderkaak en het gezicht beoordelen. Tenslotte maken we voor- en na-foto’s van het gebit, de symmetrie van het gezicht en de lachlijn.

Hoe komt een slotjesbeugel los? De zes meest voorkomende oorzaken van losse slotjes:

Heeft u, of uw kind, een slotjesbeugel? Het kan wel eens voorkomen dat er een slotje losraakt. Dit is natuurlijk erg lastig, want naar de praktijk komen kost tijd en geld. Hoe komt het nou dat een slotje loskomt? Dit zijn de vijf oorzaken van loszittende slotjes, die het meest voorkomen:

• U heeft op iets hards gebeten. Ook als de slotjes goed vastzitten kan, bij het eten van hard voedsel, de beugel loskomen van het gebit. Dit wordt veelal veroorzaakt door nootjes, dropjes, lolly’s en toffees, maar ook het bijten op pennen en nagels kan een los slotje veroorzaken;

• Soms wordt het slotje geplakt op een tand waar een vulling of een kroon opzit. De lijm hecht hierdoor minder goed, waardoor de beugel eerder los kan raken. Als we dit eenmaal constateren dan kunnen we, door een andere manier van behandelen, voorkomen dat dit nog een keer gebeurt;

• Het slotje is op een melktand geplaatst. Soms is dit noodzakelijk, maar het glazuur van het melkgebit is anders dan dat van volwassen tanden. De beugel blijft hierop minder goed plakken;

• U bijt op het slotje wanneer u uw mond sluit. Dit kan worden voorkomen door speciale lijmbolletjes op de slotjes te plaatsen, waardoor er niet op het slotje wordt gebeten;

• Toen de tandarts voor de orthodontie de beugel ging plaatsen was de tand niet droog genoeg. Bij het aanmeten van de slotjes is het van belang dat u stil blijft liggen en de tanden droog en compleet schoon zijn. Hier wordt tijdens de behandeling uiteraard op gelet.

Hoe voorkomt u dat u onnodig lang met een beugel rondloopt?

Het is van belang dat u dagelijks controleert of alle slotjes van uw beugel nog vastzitten. Zitten er slotjes los, terwijl u het niet doorheeft? Dan kan het gebit weer verplaatsen, waardoor u ongemerkt een stap in de verkeerde richting heeft gezet.

Wat moet u doen als er een slotje los is geraakt?

Als er een deel van uw beugel los is geraakt, dan doet u er verstandig aan zo spoedig mogelijk naar de praktijk te komen. Maak een afspraak bij onze Gezinspraktijk te Assen, zodat we direct het slotje kunnen vastzetten.

Hoe bepaalt de tandarts voor orthodontie welke beugel u nodig heeft?

De tandarts bepaalt aan de hand van de foto’s welk behandelplan er gestart gaat worden. Zij beoordeelt de grootte van de tanden en hoe deze staan ten opzichte van de ruimte in de kaak. Door ook de foto’s van het gezicht goed te onderzoeken, weten we hoe de totale kaak, het gebit en uw gezicht zich verhouden ten opzichte van elkaar. De tandarts voor de orthodontie kijkt of het noodzakelijk is dat er kiezen worden getrokken en welke beugel u krijgt aangemeten.

Hoe reinigt u uw beugel?

Een beugel in de mond wordt nou eenmaal vies. Door voedsel, maar ook door de bacteriën die in onze mond leven. Het is van belang dat u uw beugel goed schoonhoudt. We zullen hieronder uitleggen hoe u dit het beste kunt doen.

• De uitneembare beugel

Heeft u een beugel die u uit uw mond kunt halen? Poets deze bij voorkeur na elke maaltijd met een tandenborstel. Bij een doorzichtige nachtbeugel is het beter om te poetsen zonder tandpasta, aangezien de beugel hierdoor minder doorzichtig en ruw wordt. Naast het poetsen van de beugel is het uiteraard belangrijk om ook uw tanden te poetsen. Is er tandsteen op de beugel ontstaan? Leg deze dan een poosje in natuurazijn te weken.

• Vaste slotjesbeugel

Ook hier is het belangrijk om meerdere keren per dag te poetsen, laten we zeggen zo’n twee tot drie keer per dag. Poets rondom de slotjes met tandpasta met een hand- of een elektrische tandenborstel. De poetsinstructies krijgt u van uw behandelend specialist. Gebruik een rager om goed de ruimte onder de draad te reinigen.

Spoel eens per dag met mondspoelmiddel, maar doet dit bij voorkeur niet na het tandenpoetsen, zodat er meerdere reinigingsmomenten per dag bestaan.

Doet het plaatsen van een beugel pijn?

Dit is misschien wel één van de meestgestelde vragen. Het antwoord? Daar kunnen we heel kort in zijn: het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Het is natuurlijk spannend en een paar uur na de behandeling kan het gebit gevoelig worden. Dit is echter van tijdelijke aard. Het plaatsen van een slotjesbeugel gaat zo in zijn werk:

1. Er wordt een afzuiger in de mond geplaatst, die ook direct ruimte creëert. Dit voelt misschien wat raar, maar de specialist kan op deze manier de tanden schoonmaken, droog houden en voorbereiden op het plaatsen van de slotjes;

2. De slotjes worden op uw tanden en kiezen geplakt met behulp van een speciale lijm. Dit komt heel precies, daarom duurt de behandeling langer dan de controleafspraken;

3. Als de slotjes op het gebit zijn geplakt, dan wordt de draad geplaatst. De complete behandeling is pijnloos.

Door de beugel worden de tanden en kiezen gedwongen om te verplaatsen. Er ontstaat een ontstekingsreactie, waarbij de ene kant het bot wordt afgebroken en aan de andere kant wordt aangemaakt. Als dit proces is voltooid dan verdwijnt de gevoeligheid direct. Het totale proces, per tand, duurt zo’n 3 tot 4 dagen. U mag eventueel pijnstillers nemen en, indien nodig, zachter voedsel nemen.

Bent u gespannen voor een behandeling of heeft u veel last? Geef dit aan bij uw afspraak, zodat het team hierom kan denken en u gerust kan stellen.