0592 35 40 54 Ma - Vr 09:00 - 17:00 A.H.G. Fokkerstraat 16, Assen

Biologische Tandheelkunde

De Biologische tandarts houdt rekening met de algehele gezondheid in relatie tot je gebit.

Een biologische tandarts houdt zich gewoon bezig met normale tandheelkundige behandelingen, zoals het vullen van gaatjes en periodieke controles: het verschil zit hem in de werkwijze. De bio-tandarts werkt met een alles overkoepelende, kritische blik op materiaalgebruik en behandelmethoden en stemt de behandeling af op de persoon in zijn geheel.

Filosofie achter bio-tandheelkunde

In de biologische tandheelkunde houden we rekening met de algehele gezondheid in relatie tot je gebit. Hierbij wordt uitgegaan van een holistische benadering: dat betekent dat lichamelijke klachten en mondklachten als vervlochten geheel met elkaar in verband worden gebracht. De staat van je gebit heeft zijn weerslag op je algehele gezondheid en vice-versa. Zo wordt onder meer gekeken naar het verband tussen:

  • Diverse klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn of darmklachten door toepassing van amalgaam (kwik) vullingen en ander belastende tandheelkundige materialen of middelen;
  • Spijsverteringsproblemen met klachten aan je gebit (je maag- en darmkanaal start immers in de mond);
  • Problemen aan je tandvlees met problemen aan je immuunsysteem;
  • Hoofdpijn met de stand van je kaak en stress;
  • Gewrichtsklachten met kaakontstekingen.
Materiaalkeuze

Er wordt met zorg gekeken naar lichaamsvriendelijke, vrijwel in alle gevallen metaalvrij, niet-allergene en niet-giftige materialen en verdovingstechnieken.

De biologische tandarts is extra voorzichtig met de materialen die in de mond worden aangebracht. Helaas is het nog niet zo dat de tandarts stukken tand kan laten terug groeien en is soms dan ook gebonden aan lichaamsvreemde stoffen. Hierbinnen kunnen echter allerlei keuzes worden gemaakt en zal de bio-tandarts proberen zo hypoallergeen mogelijk te werken.

  • Metalen; Dat houdt in dat er bij voorkeur geen metalen in de mond worden geplaatst voor bijvoorbeeld beugels, frames en implantaten. In een vochtig milieu gaat metaal namelijk roesten. Dit roestende materiaal kan in je lichaam terecht komen. Gelukkig is er binnen de tandheelkunde veel mogelijk met keramiek en geniet dat ook de voorkeur.
  • Weekmakers in plastic; Deze chemische stofjes kunnen in grote hoeveelheden hormoonverstoringen in je lichaam veroorzaken. Om die redenen kiest de holistisch tandarts liever voor vullingen van composiet zonder weekmakers als BPA en HEMA.
  • Fluor; Over fluor is altijd zeer veel discussie tussen de reguliere en holistische tandheelkunde. De biologische tandarts is niet per se tegen fluor, maar denkt in termen van balans en kijkt naar het individu. Als je gezond bent, regelmatig eet (en niet de hele dag door) en een goede mondhygiëne hebt, heb je in principe geen fluor nodig. Als je echter ongezond eet, niet helemaal fit bent en last hebt van stress kan het zijn dat je speeksel niet sterk genoeg om het remineralisatieproces van je tanden voldoende te ondersteunen. Om die reden zit er in veel tandpasta fluoride. Fluoride is weliswaar toxisch als je er teveel van binnen krijgt, maar versterkt ook je tanden.
  • Mondwater; Het schopt de balans in je mond flink in de war. Dit kan zelfs leiden tot schimmels. In principe zou je een gezonde mond met poetsen en tandenstokers voldoende schoon moeten krijgen. Mocht je toch iets extra’s voor je gebit willen doen, dan zou je oil pulling kunnen overwegen in plaats van mondwater. Oil pulling heeft een detox werking én maakt je tanden iets witter.
  • Amalgaam-vullingen; Het beste voorbeeld van een lichaam belastende stof is de omstreden grijze amalgaamvulling, die voor ± 50 % bestaat uit het zeer giftige kwik. Door batterijvorming tussen verschillende metalen in de mond gaat het kwik het lichaam in en een groot aantal mensen ondervindt daar hinder van. De link tussen lichamelijke klacht en de kwikbelasting wordt niet altijd gelegd. Een biologisch werkende tandarts let wel op deze signalen. Je ziet mensen vaak geweldig opknappen na het verwijderen van zo’n belastende vulling. Chronische vermoeidheidssyndroom, reumatische klachten, colitis ulcerosa; kortom, allerlei chronische ziektebeelden kunnen verdwijnen. Naast het verwijderen van die vulling is ontgiften belangrijk. Het kwik verdwijnt dan ook uit het bindweefsel in het lichaam.
Holistische benadering

Bij de biologische tandarts kan je, net als bij de reguliere tandarts, terecht voor normale tandheelkundige zorg, echter met een holistische inslag. Er wordt verder gekeken dan alleen het gebit en het oplossen van materiële gebitsproblemen: ook persoonlijke, energetische en psychisch-emotionele factoren worden bij de diagnose betrokken. Met deze alles overstijgende, holistische benadering wordt getracht gebitsproblematiek doelgericht én bij de kern aan te pakken.

Intake

Om de behandeling op jouw persoonlijke situatie af te kunnen stemmen, zal een intake-, kennismakingsgesprek plaatsvinden. Als je zonder klachten en idee van de behandelmethoden de biologisch tandarts bezoekt kan de mondzorgverlener het een en ander toelichten met betrekking tot de werkwijze. Het behandelconcept wordt besproken, je kan je eigen verwachtingen en zorgbehoefte kenbaar maken en kijken of de biologische aanpak je aanspreekt. Net als bij de reguliere tandarts zal een globaal gebitsonderzoek plaatsvinden inclusief röntgenonderzoek, indien noodzakelijk.

Aan de hand van een holistische vragenlijst (behandelcode C22), worden onder meer je lichamelijke gezondheid, klachtenpatroon en mondverzorgingsgewoonten onderzocht. Indien je geïnteresseerd bent in een behandeltraject, wordt er een indicatief behandelplan, inclusief kostenplaatje, opgesteld.

Vervolgbehandeling

De vervolgbehandeling en het eventueel noodzakelijke aanvullende onderzoek is afhankelijk van de benodigde en gewenste mondzorg. Bij de vervolgbehandeling kan naast traditioneel mondonderzoek ook gebruik gemaakt worden van bio-energetische tests. Hiermee kan onder meer het verband tussen bepaalde lichamelijke klachten en je gebit worden vastgesteld. Onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • Het energetische vlak: bijvoorbeeld verstoring van de meridiaan;
  • Het materieel vlak: hoge amalgaambelasting, tekorten aan bepaalde mineralen of vitaminen of intolerantie van bepaald voedsel.
  • Psychisch/emotioneel vlak: tandenknarsen of –klemmen, migraineaanvallen, stress- of burn-outverschijnselen.
Integrale tandheelkunde

Dit verwijst naar geneeskunde waarbij verschillende geneeswijzen en therapieën gelijkwaardig samenwerken. Simpel gezegd combineert integrale tandheelkunde de Westerse evidence based tandheelkunde zoals ze dat hebben geleerd aan de universiteit met complementaire therapieën die weliswaar nog niet wijd geaccepteerd zijn in onze samenleving, maar zichzelf al wel hebben bewezen. Denk bijvoorbeeld aan neuraaltherapie, homeopathie, meditatie en acupunctuur. Integrale therapie betekent dat er met een combinatie van diverse therapeutische methodes wordt gewerkt, afgestemd op jouw persoonlijke en specifieke behoeften, jouw belevingswereld en de problemen die je ondervindt. Daarbij wordt uitgegaan van de holistische visie dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. Therapie die op jou persoonlijk is afgestemd! Bij de intake of gedurende de behandeling adviseren wij soms om door te verwijzen naar een integrale of alternatieve behandelaar.

Maak een afspraak

Heeft u interesse in biologische mondzorg of wilt u meer weten over onze praktijk? Meld u direct aan voor uw eerste consult. Tot snel!

0592 – 35 40 54
praktijk@mondzorgfokkerstraat.nl

Tarieven en vergoeding

Daar waar overlap plaatsvindt met de reguliere mondzorg wordt biologische mondzorg veelal vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Klik hier voor de behandelcodes en de maximale tarieven die de NzA heeft vastgesteld. Een groot deel van de alternatieve behandelvormen komen niet voor vergoeding in aanmerking vanuit de aanvullende tandartsverzekering.

Aanmeldformulier