0592 35 40 54 Ma - Vr 09:00 - 17:00 A.H.G. Fokkerstraat 16, Assen
Voeding en uw gebit | Mondgezondheid

Van suiker zetten we aan en van bewerkte voeding worden we ongezonder, maar wat voor invloed heeft voeding eigenlijk op uw gebit? Er zitten suikers en zuren in alles wat we eten en drinken. De bacteriën in onze mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Deze zuren zijn de directe veroorzakers van gaatjes in uw gebit. Daarbij hebben de voedingsmomenten invloed op het glazuur van uw tanden en kiezen. Ons speeksel beschermt ons tegen deze aanvallen, maar als u teveel en te vaak eet en drinkt op een dag, dan heeft uw gebit geen kans.

 

Houd u daarom aan een maximum van zeven eet- en drinkmomenten per dag. Dit is niet alleen voor tand-specialisten een belangrijke richtlijn, maar ook voor voedingsdeskundigen, zoals het Voedingscentrum. Als u zich houdt aan deze richtlijn dan heeft uw gebit voldoende de kans om te herstellen van het zuur op het tandglazuur.

Dit eetschema is goed voor uw gebit

We zijn dan wel geen voedingsdeskundigen, maar wel specialisten wat betreft de gezondheid van uw mond. Het spreekt voor zich dat onbewerkte voeding beter voor uw gebit is dan een zak met snoep, maar hoe ziet een gebalanceerd voedingspatroon voor uw mondgezondheid eruit?

  • Eet maximaal drie grote maaltijden per dag; ontbijt, lunch en diner. Dit is altijd de basis. Wilt u zich de hele dag energiek voelen en geen last krijgen van onnodige dipjes, dan is het verstandig tussendoor nog een paar eet- of drinkmomenten te plannen;
  • Deze overige vier eet- of drinkmomenten kunt u verdelen in bijvoorbeeld twee keer een fruitmoment en tweemaal een ander tussendoortje, zoals koek of een bepaalde drank;
  • Zorg dat er twee uren tussen de voedingsmomenten zit, waardoor je op een totaal van de maximale zeven komt.

Tips voor voeding en uw gebit

Let op: water mag altijd! Goed drinken voorkomt honger en spoelt zuur van uw gebit weg. Hierdoor kan het tandglazuur sneller herstellen en voorkomt u een ongezonde mond.

Kies in plaats van koek en snoep voor fruit- en groentesnacks. Hierdoor blijft uw gebit gezond én krijgt u voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen.

Wilt u meer weten of een tandheelkundig consult reserveren? Neem direct contact met ons op!

Related Posts