0592 35 40 54 Ma - Vr 09:00 - 17:00 A.H.G. Fokkerstraat 16, Assen
wortelkanaal-behandeling-aanmelden-fokkerstraat-mondzorgpraktijk-tandarts-orthodontie-spoeddienst-assen-bellen-afspraak-gewoon-gaaf-page-title-bg

Dat roken slechts is voor uw gezondheid komt vast niet als een verrassing. Er komen tijdens het roken stoffen vrij, die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, zoals teer en nicotine. Naast huidveroudering en longklachten ligt er nog een gevaar op de loer, want de weefsels in de mond worden ook aangetast. Kortgezegd kunnen we drie belangrijke punten onderscheiden:

  1. Tandvleesproblemen;
  2. Slechte genezing van wonden;
  3. Ernstige aandoeningen, zoals mondkanker.

Roken en het gebit: tandvleesziekten

Tandplak bestaat uit bacteriën en voedselresten en dat is de oorzaak van tandvleesziekten. Als tandplak niet op tijd wordt verwijderd, dan komen er steeds meer bacteriën bij en wordt de ruimte tussen de tand en het tandvlees groter. Hierdoor neemt het risico op ontstekingen toe, waardoor er een grotere kans bestaat op verlies van tanden en kiezen. Roken beschadigt uw gebit en tandvlees en dat is allesbehalve een fabel, want bij rokers is de vorming van tandplak en tandsteen meer aanwezig.

Door het roken verkleuren uw tanden, kiezen en vullingen ook extra snel. De rookaanslag is lastig te verwijderen en veroorzaakt een slechte adem. Misschien heeft u wel eens gehoord van mensen die stoppen met roken hun reuk- en smaakvermogen terugkrijgen. Stoppen met roken is namelijk de enige remedie tegen deze aandoeningen.

Wondgenezing

Bij rokers genezen wonden minder goed wat ook in de mond een lastig probleem is. In ziekenhuizen, en praktijken, worden vaak operaties pas uitgevoerd wanneer rokers al zijn gestopt met roken. Doordat de bloedvaten vernauwen verminderd de doorbloeding, waardoor de wond minder goed geneest. Dit is dus ook het geval wanneer u een kies laat trekken of een implantaat laat plaatsen.

Mondkanker door roken

Wellicht denkt u genoeg te zijn benadeeld als roker, maar niets is minder waar. Rokers hebben naast een slechtere wondgenezing, en aangetast tandvlees, ook een verhoogd risico op kanker aan mond, keel en tong. Drinkt u daarbij ook nog eens regelmatig alcohol? Dan is de kans op mondkanker nog groter!

Wilt u meer weten of een tandheelkundig consult reserveren? Neem direct contact met ons op!